Huizen moeten niet in een weiland staan
Dit zeggen Ben van Berkel, architect en oprichter van UNStudio en Carolien Gehrels, steden-directeur Arcadis in hun onlangs uitgebrachte publicatie ‘Wat wij willen is nog nooit gedaan, de kracht van integraal bouwen’.
Hierin staat onder meer dat naast het bouwen van 1 miljoen nieuwe huizen voor 2030, Nederland een overgang moet maken naar schone energie, onze mobiliteit moet veiligstellen, aan klimaatadaptatie doen, natuur bewaken, circulaire doelen halen en leefbare steden maken. Hoe maak je dan steden waar je betaalbaar kunt wonen zodat Nederland voor de komende generaties een mooi, eerlijk en duurzaam land blijft?
De huizen moeten wat de auteurs betreft niet in het weiland komen te staan, zoals eind vorige eeuw nog als redmiddel werd gepresenteerd. Nee, in de stad is het werk, zijn de scholen en universiteiten, in de stad zijn grote ov-knooppunten die kunnen voorkomen dat ons land dichtgroeit met ziekmakende files van het woon-werkverkeer.
De oplossingen voor de druk op het stedelijk weefsel zijn niet simpel, maar ze zijn er wel: meervoudig ruimtegebruik (bijvoorbeeld door het overkluizen van sporen en wegen), slimme samenwerkingen, bestuurlijke daadkracht, betrokkenheid van bouwers en ontwikkelaars en begrip voor elkaars belang: een integrale aanpak voorkomt dat huizenbouw strandt in onvruchtbare grensgevechten.
Elke dag voelen heel veel mensen die nu geen huis kunnen kopen of huren de pijn van dat gemis. Als we in onze steden nu voor de leraar, student, zzp’er en agent geen plek weten te maken, betaalt de samenleving hiervoor een hoge prijs. Laten we daarom nu beginnen met deze enorme inhaalslag.
De VVP is het met bovenstaande tekst uit de genoemde publicatie helemaal eens. Met het denken in meervoudig ruimtegebruik kunnen boven (spoor) wegen zelf-voorzienende “solar powered” appartementen gebouwd worden, kan het 100 ha grote defensieterrein in Soesterberg met zonnepanelen afgeschermd worden of kunnen bijvoorbeeld onze supermarkten en parkeerpleinen onder de grond worden gebouwd met daarboven appartementen die van energie voorzien worden door zonnepanelen. Zomaar 3 x zoveel ruimte door integraal te denken! Gelukkig kan zo’n kostbare operatie betaald worden uit de hoge Nederlandse grondprijzen.
(Foto: De Wasatsch groep)