VVP lanceert alternatief energieplan

Duurzame energieopwekking principes van de VVP:

  1. De VVP staat 100% achter het klimaatakkoord van Parijs
  2. Nederland moet 25% zelfvoorzienend zijn. De overige 75% betrekken van veel landen die tegen de laagste kosten duurzame energie in de vorm van warmte, elektriciteit en/of groene waterstof kunnen leveren.
  3. Zelfvoorzienende bronnen in Nederland zijn wind op zee, aardwarmte, zon op dak, overkapping, gevel en geluidswanden en na 2030 wellicht een aanvaardbare vorm van kernenergie. Geen windmolens op land, geen biomassacentrales, geen zonnevelden.
  4. Strategische en seizoensopslag van duurzame energiedragers als onderdeel van Europees opslagnetwerk. Dag/nacht opslag in autobatterijen en warmtevaten.

 

Korte termijn (voor 2030) regionale energievoorziening:

De huidige plannen voor de zuidelijke Eempolder omvatten 4 windmolens op de Isselt (totaal 14 MW) en 50 ha zonneveld (totaal 43 MW). Om deze 57 MW op te wekken op een natuur, landschap en geluidsvriendelijke manier heeft de VVP alternatieven bedacht met alleen zonne-energie en uiteraard zonder windmolens:

Zonne-energie

  1. Verplicht bestaande en nieuwbouw industriehallen om binnen 3 jaar zonnepanelen op hun daken te leggen. Compenseer ondernemers voor eventuele extra kosten voor dak versteviging of verhoogde verzekeringskosten.
  2. Grootschalig gebruik van de 5 meter hoge zonnemuren van Solar Highways, een initiatief van Rijkswaterstaat en TNO die een succesvol proeftraject hebben aangelegd in Uden. U ziet het uitstekende voorbeeld in hier.
  3. De VVP wil de volgende trajecten aan weerszijden voorzien van zonnemuren:
    1. 10 ha. 10 km langs de A1 tussen Baarn en Knooppunt Hoevelaken.
    2. 5 ha. 5 km langs de N199 tussen knooppunt Amersfoort-West en de Eem
    3. 5 ha. 5 km langs de A28 tussen knooppunt Hoevelaken en Leusden
    4. Subtotaal 20 ha ofwel 13 MW
  4. Daarnaast wil de VVP zonnedaken boven bestaande verstening aanleggen:
    1. 50 ha zonnepanelen dak over het 100 ha grote asfalt defensieterrein in Soesterberg dat gebruikt wordt als parkeer- en opslagterrein
    2. 60 ha zonnedak over een lengte van 12 km met een breedte van 50 meter over de gedeeltelijk diep liggende A28 tussen Leusden en de Universiteit Utrecht
    3. 25 ha zonnedak boven het rangeerterrein van Amersfoort
    4. Subtotaal 135 ha ofwel 116 MW
  5. Totaal VVP alternatief is 129 MW ofwel 2 x zoveel als de gemeenteplannen en dat zonder negatieve bijeffecten voor natuur, landschap en inwoners.

(Foto: cleantechnica.com)

Wilt u iets delen?

Mail ons