Tender gronduitgifte Windplan Isselt

Als een van de founding fathers van de Stichting Stop Windplan Isselt, delen wij de nieuwsuitingen van de Stichting integraal op onze website.

Hieronder vindt u de tekst van de op 6 september verzonden nieuwsbrief.

Hoogste tijd voor een nieuwe nieuwsbrief, na een zomer waarin de ontwikkelingen rond Windplan Isselt even in de pauzestand hebben gestaan. Wij zijn inmiddels helemaal opgeladen en gaan er weer met hernieuwde energie tegenaan,

Tender gronduitgifte gepubliceerd

Afgelopen dinsdag 3 september heeft de gemeente Amersfoort de tenderdocumentatie gepubliceerd, waarmee geïnteresseerde ontwikkelaars zich kunnen aanmelden. Het betreft een inschrijving op een optieovereenkomst, om de grond onder de beoogde turbines in opstal te verkrijgen van de gemeente (zuidelijke turbine) en van het waterschap Vallei en Veluwe (noordelijke turbine). Geïnteresseerden kunnen zich tot 11 oktober 2024 aanmelden en hebben tot 27 november 2024 de tijd om zich officieel in te schrijven. De gemeente neemt zich voor om op 4 december 2024 de gunningsbeslissing bekend te maken.

Gunning optieovereenkomst is geen omgevingsvergunning!

Voor de goede orde: gunning van de optieovereenkomst voor de grond aan een mogelijke ontwikkelaar is niet hetzelfde als een omgevingsvergunning voor de exploitatie van de windturbines! Pas nadat de optieovereenkomst is gegund, kan de beoogde ontwikkelaar een omgevingsvergunning aanvragen. En pas als deze omgevingsvergunning onherroepelijk is, kan met de eventuele realisatie worden begonnen. In ons geval is dat op zijn vroegst na de bezwaar- en beroepsprocedure en een uitspraak van de Raad van State. Zie hiervoor ook onze flowchart. Wij zullen deze procedures namens u voeren en gaan ervan uit dat er uiteindelijk geen onherroepelijke vergunning afgegeven kan worden voor Windplan Isselt.

In de bijgaande ‘Inschrijvingsleidraad Wind op Isselt’ kunt u e.e.a. zelf nalezen. Ook vindt u hierbij de ‘optieovereenkomst met opstalvoorwaarden Gemeente‘. Deze geeft een goed beeld van de voorwaarden waaraan een ontwikkelaar moet voldoen. U ziet hierin ook dat de omgevingsvergunning onherroepelijk moet zijn.

In de tussentijd blijven wij actief in de Omgevingsadviesraad, maken wij dankbaar gebruik van de juridische ondersteuning van Bosselaar/Strengers (Gerben Bosma) om een vervolg te geven aan onze aansprakelijkheidsstelling (zie hiervoor onze nieuwsbrief van 14 juni jl) en houden wij de vinger strak aan de pols bij de gemeenteraad en het college van B&W.

Portefeuillewisseling college van B&W

Wethouder Astrid Janssen is in verband met privé omstandigheden voor langere tijd niet in de gelegenheid haar functie uit te oefenen. Wij wensen haar veel sterkte toe in deze voor haar en haar gezin moeilijke tijd. Het dossier ‘Wind op Isselt’ wordt momenteel waargenomen door wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) en zal waarschijnlijk per 17 september worden overgedragen aan (nu nog) kandidaat-wethouder Jeroen Bulthuis (GroenLinks).

Tot slot

Velen van u hebben met een zeer gewaardeerde financiële bijdrage gereageerd op onze oproep om de stichting SWI ook financieel te steunen. Wij hebben donaties ontvangen variërend van EUR 7,50 tot EUR 750,-!

Elk bedrag is van harte welkom en u kunt erop vertrouwen dat deelnemersbijdragen uitsluitend worden besteed aan het realiseren van de doelstellingen van onze stichting.

U kunt uw bijdrage als volgt overmaken:

NL 66 ABNA 0133 8383 23
t.n.v. Stichting Stop Windplan Isselt
o.v.v. ‘deelnemersbijdrage’ + uw naam, postcode en huisnummer

Wij danken u hartelijk voor uw steun! Er is nog een lange weg te gaan, maar samen staan we sterk. Wij zijn en blijven tot het bot gemotiveerd om Windplan Isselt te voorkomen en zijn ervan overtuigd dat het plan uiteindelijk van tafel gaat.