Analyse: tender Windplan Isselt niet in overeenstemming met het uitwerkingsvoorstel

Als een van de founding fathers van de Stichting Stop Windplan Isselt, delen wij de nieuwsuitingen van de Stichting integraal op onze website.

Hieronder vindt u de tekst van de op 7 oktober verzonden nieuwsbrief.

Hierbij een lange nieuwsbrief met informatie over de tender voor de gronduitgifte t.b.v. de beoogde turbines, een verslag van de gemeenteraadsvergadering over de Omgevingsadviesraad en een belangrijke petitie van de Stichting Windalarm die we u vragen te ondertekenen.

Analyse tenderdocumentatie

Op verzoek van de Stichting Stop Windplan Isselt heeft het bureau Bosselaar/Strengers (onze juridische adviseur) de door de gemeente gepubliceerde tenderdocumentatie voor de grond onder de beoogde windturbines geanalyseerd. Twee vragen stonden hierbij centraal:

  • Is de verstrekte informatie aan de beoogde ontwikkelaars van de beoogde windturbines volledig?
  • Is de tenderdocumentatie consistent met het raadsbesluit en uitwerkingsvoorstel Wind op Isselt zoals de Amersfoortse gemeenteraad dit op 28 mei jl. heeft vastgesteld?

Het antwoord op beide vragen is ‘nee’:

Aansprakelijkheidsstelling niet vermeld

Op donderdag 13 juni 2024 heeft de Stichting Stop Windplan Isselt de gemeente Amersfoort en toekomstige ontwikkelaars formeel aansprakelijk gesteld voor alle materiële en immateriële schade die omwonenden en belanghebbenden hebben geleden en nog zullen lijden ten gevolge van Windplan Isselt. U kunt deze brief hier nalezen.

Hoewel wij daar expliciet om hadden verzocht, is deze aansprakelijkheidsstelling niet vermeld in de tenderdocumentatie die de gemeente aan beoogde ontwikkelaars ter beschikking heeft gesteld. Dit betekent dat beoogde ontwikkelaars geen volledig zicht hebben op de risico’s die zij lopen door zich in te schrijven. De Stichting Stop Windplan Isselt heeft al aangekondigd door te zullen procederen tot en met de Raad van State. Beoogde ontwikkelaars behoren hiervan op de hoogte te zijn als zij overwegen om op deze lokatie windturbines te gaan exploiteren.

Lokaal eigendom niet in lijn met uitwerkingsvoorstel

In het uitwerkingsvoorstel (het mandaat van de gemeenteraad), staat dat gestreefd wordt naar 100% lokaal eigendom. Nergens in de tenderdocumentatie komt deze randvoorwaarde naar voren. Integendeel, in de tender wordt de voorkeur gegeven aan partijen met een recente SDE-beschikking (randvoorwaarde om subsidie te kunnen ontvangen). Dit zijn in de regel (professionele) partijen met veel ervaring en veel geld. Dit maakt het bijna onmogelijk voor een lokale partij om de tender te winnen.

Ecologie niet in lijn met uitwerkingsvoorstel

De gemeenteraad heeft vastgesteld dat de uitgangspunten voor ecologie (beschermende maatregelen voor flora en fauna) juridisch afdwingbaar moeten zijn. Dit is niet als zodanig overgenomen in de tenderdocumentatie, wat een ontwikkelaar de ruimte lijkt te geven om zich minder strikt aan beschermende maatregelen te hoeven houden.

Opwekvermogen windturbines niet in lijn met uitwerkingsvoorstel

In het uitwerkingsvoorstel heeft de gemeenteraad vastgesteld dat elke windturbine tussen de 3 en 7 megawatt stroom oplevert. Genoeg voor minimaal 6000 huishoudens. Maar in de tenderdocumentatie staat dat het nog niet duidelijk is hoeveel stroom er kan worden geproduceerd. Dat betekent dat het niet zeker is dat er 6000 woningen van stroom kunnen worden voorzien. Ook staat nergens in de documentatie dat de stroom moet worden geleverd aan Amersfoortse bedrijven en/of huishoudens.

De gemeente heeft besloten niet over de procedure te communiceren zolang de selectiefase nog loopt. Wij weten op dit moment dus niet of er ontwikkelaars zijn die belangstelling hebben getoond. Wij blijven de tenderprocedure nauwgezet volgen.

OAR in de gemeenteraad

Op dinsdag 24 september is Windplan Isselt opnieuw onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad. De voorzitter van de Omgevingsadviesraad (OAR) was uitgenodigd om de raad te informeren over de voortgang van het proces in de OAR. Alerte leden van Stop Windplan Isselt vernamen dit in de krant en attendeerden hierop, waarna enkele OAR-leden inspraken bij de raadsvergadering. Dat bleek zinvol, zij kregen nog diverse aanvullende vragen van raadsleden. Voor volgende overleggen tussen de gemeenteraad en de voorzitter van de OAR, zullen dan ook standaard enkele leden van de OAR worden uitgenodigd.

Tijdens de raadsvergadering is gesproken over de kennisongelijkheid aan de tafel van de OAR. Bij omwonenden die zitting hebben in de OAR bestaan vragen over de onderzoeksrapporten die de gemeente ten grondslag legt aan de gronduitgifte. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over trefkansberekeningen, over onderzoek dat is uitgevoerd naar kwetsbare gebouwen en over ecologische onderzoeken. De omwonenden die deelnemen aan de OAR beschikken niet over de expertise die nodig is om de onderzoeksrapporten die door de gemeente zijn ingebracht inhoudelijk te toetsen. Tijdens de raadsvergadering van 24 september is door de nieuwe wethouder (Jeroen Bulthuis, GroenLinks) uiteindelijk toegezegd dat de OAR hiervoor budget krijgt. Het is een klein succes waar lang voor gestreden is en dat moed geeft om verder te gaan.

Tenslotte is door de omwonende OAR-leden in de raadsvergadering nog eens benadrukt dat de OAR niet is ingesteld om de komst van de molens te legitimeren. Omwonende OAR-leden zijn kritisch en zullen kritisch blijven participeren in het proces. Het politieke proces is complex en duurt lang, maar samen staan we sterk. Dat is ook tijdens de laatste raadsvergadering maar weer gebleken.

Petitie Stichting Windalarm

In heel Nederland voeren mensen lokaal actie tegen de schadelijke gevolgen van windturbines op land voor mensen, dieren en het milieu. Met het aantreden van het nieuwe kabinet is de Stichting Windalarm een petitie gestart, die oproept tot een stop van de bouw van meer windturbines op land, totdat duidelijk is wat de nadelige gevolgen zijn voor de volksgezondheid. U kunt deze petitie hier lezen en ondertekenen. Het is de bedoeling om met ondersteuning van de verzamelde handtekeningen in gesprek te gaan met leden van de Tweede Kamer.

Tot slot

Velen van u hebben met een zeer gewaarde financiële bijdrage gereageerd op onze oproep om onze stichting ook financieel te steunen. Wij hebben donaties ontvangen variërend van EUR 7,50 tot EUR 750,-!

Elk bedrag is van harte welkom en u kunt erop vertrouwen dat deelnemersbijdragen uitsluitend worden besteed aan het realiseren van de doelstellingen van onze stichting.

U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer:

NL 66 ABNA 0133 8383 23
t.n.v. Stichting Stop Windplan Isselt
o.v.v. ‘deelnemersbijdrage’ + uw naam, postcode en huisnummer

Wij danken u hartelijk voor uw steun! Er is nog een lange weg te gaan, maar samen staan we sterk. Wij zijn en blijven tot het bot gemotiveerd om Windplan Isselt te voorkomen en zijn ervan overtuigd dat het plan uiteindelijk van tafel gaat.