Schuwe vogelsoorten langs de Eem, hoe spot je die?

Voor de een is het spotten oftewel het zoeken en waarnemen van vogels in de vrije natuur nou eenmaal eenvoudiger dan voor de ander. Voor iemand met een ‘selectief’ vogel gehoor en blik op natuur heb ik wellicht makkelijk praten. Maar hoe spot je nou zelf die schuwe of soms zeldzame vogel? Antwoord op onder andere deze vraag had ik graag wat extra aandacht gegeven tijdens de wandeling die afgelopen zaterdag gepland stond. Tot mijn grote spijt ging deze helaas niet door wegens omstandigheden maar diegene die zich hebben ingeschreven houden deze zeker nog van mij tegoed!

Oké, terug naar de vraag, het vogel spotten. Eenvoudig is het niet al heb ik wel een aantal praktische tips en vaardigheden die goed te gebruiken zijn in het open veld. Het is een groot voordeel om vooraf te weten welke specifieke vogelsoort je zou willen zien en dat je natuurlijk weet in welk gebied je welke bepaalde soort überhaupt zou kunnen treffen op basis van habitat. Verrassingen daargelaten, dit maakt het vogelen nu juist zo onverwacht en uitdagend. Het kan enorm helpen om vooral vertrouwd te raken met de vogelgeluiden. Zoek de betreffende soort op bij YouTube bijvoorbeeld zodat je weet welke geluiden de vogelsoort produceert. Vaak hoor je ze eerder dan dat je ze ziet! Op sites als waarneming.nl kan je bijvoorbeeld nagaan welke soorten er door andere vogelaars zijn gemeld in een bepaald gebied. Zelf ga ik hier altijd voorzichtig mee om! Een beetje aangepaste kleding aan de natuur is altijd verstandig al gaat het vooral ook om de manier waarop je je voortbeweegt. Persoonlijk vind ik het altijd een groot voordeel om een interessante locatie te bezoeken waar je de verwachting hebt dat er een bepaalde soort zich huisvest. Dat je een vogel niet ziet betekend niet dat ze er niet zijn. Ga maar eens in de luwte van een rietkraag zitten en je zal ervaren dat de vogels zich binnen no-time komen showen.

In het geval van bovenstaande foto heb ik hier een Dodaars gevonden. Een uiterst schuwe soort die zich in de winterperiode van het jaar wat makkelijker laat zien. Dit omdat de beschutting wat wegvalt en ze het open water nodig hebben tijdens ijsperioden. Op dit moment draagt deze kleinste futensoort een winterkleed wat dus afwijkt van hun kleuren in de zomer. Bij de minste beweging zal deze vogelsoort onderwater duiken en dan wordt het spotten dus bijzonder lastig. Het gebied rond en langs de Eempolder leent zich bijzonder goed voor het vogelen door de grote variatie in landschap en hiermee ook de grote verscheidenheid aan soorten.

Nu heb ik het hier alleen nog over het waarnemen van vogels geschreven, het fotograferen ervan is vaak een stapje hogerop. Hier zal je vaak dichterbij het onderwerp moeten komen en zeker in open poldergebied hebben vogels je snel opgemerkt. Zelf ben ik er niet de grootste fan van maar dan is het gebruik van een auto toch wel een aanrader. In deze rijdende schuilhut zullen vogels je minder snel als bedreiging zien. Echter is het maken van een foto met een mooi standpunt dan wel weer een nieuwe uitdaging. Dan ben ik toch voorstander van de nodige camouflagemiddelen en een hoop geduld, dit zorgt ervoor de je op gaat in de omgeving en dat de meeste vogels jouw aanwezigheid op den duur wel accepteren. Echter ben je nu minder flexibel en vooral een hoop tijd kwijt, goed vooronderzoek is dus een must.

Bestel deze foto

Wilt u deze foto of ander werk van Kevin bestellen? Dat kan. Via deze link kunt u uit een aantal opties  kiezen zoals formaat, materiaal waarop u de foto wilt hebben afgedrukt, of wellicht als behang.

Heeft u vragen over de foto? Neem dan even contact op met Kevin via het contactformulier hiernaast. Hij helpt u graag verder.

Meer foto’s van de maand