Waar is de visie van de gemeente Soest op binnenstedelijk bouwen?
Uit het inwonersonderzoek dat de gemeente Soest zelf gebruikt als leidraad voor het bepalen van locaties voor woningbouw, komt naar voren dat het grootste deel van de respondenten woningbouw op het TBS terrein de beste optie vindt. Deze optie wordt door de gemeente nergens besproken. Daar rijst meteen de vraag welke binnenstedelijke locaties wél zijn onderzocht. Een goede vraag om te stellen aan de wethouder. Hieronder de brief die wij stuurden naar de raadsleden, ter informatie, om mee te nemen in hun afwegingen en vragen aan de wethouder a.s. donderdag.
Soest, 19 November 2024
Onderwerp: Inventarisatie binnenstedelijke woningbouw
Geachte leden van de Raad van Soest,
Niet alleen de leden van de vereniging Vrij Polderland (VVP) waren ernstig geschokt door het recent geïntroduceerde voornemen om nieuwe woonwijken te bouwen in het prachtige polderlandschap rond de Stadhouderslaan, Noorderweg en Insp. Schreuderlaan in Soest. Zoals u heeft kunnen merken tijdens de inspraakavond en de vele brieven en communicatie van buurtbewoners uw kant op is de bevolking van de wijk diep geschokt over zoveel kortzichtigheid. Wat opvalt is dat de bezwaren van de buurtbewoners allemaal inhoudelijk zijn: over waterhuishouding, natuurbehoud en verkeersveiligheid. De VVP steunt deze bezwaren volledig.
In deze brief richten wij ons op enkele van de bezwaren die wij hebben tegen deze plannen, vragen we ons hardop af of deze plannen eigenlijk wel nodig zijn en bieden we een veel beter alternatief voor wat nu op tafel ligt.
Het probleem met het plan
De plannen van de gemeente zullen het landelijke karakter van een schitterend deel van Soest voorgoed vernietigen en de woningzoekende uit Soest schiet er niets mee op. De lachende derden zijn enerzijds de grondeigenaren en projectontwikkelaars en anderzijds de woningzoekenden van buiten Soest die deze dure huizen kunnen betalen.
Daarnaast, zoals eerder aangegeven en zoals bijzonder sterk onderbouwd in een brief die u mede namens de VVP van enkele honderden buurtbewoners reeds ontving, brengen deze plannen ernstige risico’s met zich mee op het gebied van de waterhuishouding in het gebied. Toekomstige generaties zouden met grote problemen, risico’s en kosten opgezadeld worden en u zou bij goedkeuring handelen tegen een kabinetsbesluit uit 2022 om niet te bouwen in een afwateringsgebied
Voorts strookt het voornemen van de coalitie niet met het provinciale belang en de uitgesproken doelstelling om binnenstedelijke ontwikkelingen te bevorderen. De visie hierbij houdt rekening met het feit dat structurele economische en demografische veranderingen maken dat veel gebouwen en locaties hun oorspronkelijke functie verliezen en daarmee voor herontwikkeling in beeld komen. Inbreiding in kleinere dorpskernen is volgens de commissie Leefomgeving van de Provincie Utrecht wenselijk en noodzakelijk om aan de behoeften aan woningen te voldoen.
Tot slot, en het zou goed zijn als u zich dit goed realiseert, druist dit plan in tegen een aantal fundamentele verkiezingsbeloften van de coalitiepartijen:
GGS: De GGS heeft gesteld zich altijd in te zullen zetten om het groene karakter van de gemeente te behouden en te verbeteren. “Bouwen in Soest en Soesterberg zal wat GGS daarom altijd beperkt moeten blijven tot die plekken waar al gebouwd is, zodat alle mooie en gezonde groene plekken in de wijken niet verdwijnen. Gebieden zoals de polders, de bossen, de Soester Duinen en De Eng zijn dusdanig waardevol dat daar bouwplannen niet passen. Bouwplannen buiten de zogenaamde ‘rode contouren’ zullen wij niet steunen, tenzij natuur en landschap er aantoonbaar beter van worden.”
Soest 2002: “We kijken altijd eerst binnen de rode contouren en pas dan hoe we de juiste plekken erbuiten kunnen benutten.”
VVD: “De VVD is terughoudend in het oprekken van de ‘rode contouren’.” “Bouwen is goed voor onze gemeente, onze dorpen blijven hierdoor vitaal, maar we zijn geen voorstander van grootschalige uitbreidingslocaties.” “We zijn voorstander van wonen boven winkels of in langdurig leegstaande winkels, dit houdt de centrumlocaties levend.”
U wordt, kortom, gevraagd om een oordeel te vellen over een plan van de gemeente voor woningbouw in de polder dat niet overeenkomt met de uitgangspunten voor woningbouw van het kabinet, de provincie en de coalitiepartijen. Alsof dat al niet genoeg is doet het afbreuk aan het dorpsgezicht van Soest en zullen weinig woningzoekenden uit Soest deze dure huizen kunnen betalen omdat de kosten voor deze onmogelijke locaties zeer hoog zullen uitvallen.
Het oordeel is aan u maar dat kunt u nog beter vellen als u alternatieven heeft om de woningzoekende uit Soest te helpen.
Het goede nieuws: die alternatieven zijn er.
Een beter plan
In het coalitieakkoord van 2022 staat dat er een zorgvuldige afweging zou worden gemaakt van locaties binnen de rode contouren en daarbuiten. Als er een gedegen onderzoek gedaan is naar binnenstedelijke locaties heeft de bevolking van Soest de uitkomsten niet mogen zien. Dat is erg jammer. U controleert of het college van B&W het beleid goed uitvoert; heeft u een degelijk onderzoek gezien van mogelijke binnenstedelijke locaties?
Wij hebben gehoord dat er een lijst van tientallen (en mogelijk zelfs 50) herontwikkelingslocaties bekend is bij de gemeente maar dat de gemeente bewust geen medewerking verleent aan deze vastgoedeigenaren en ontwikkelaars om daar huizen te bouwen. Eigenaren van winkels, woonhuizen en bedrijven die willen herontwikkelen, splitsen (40% van de huishoudens woont alleen), op- en/of aanbouwen voor familie of de vrije markt schijnen tegengewerkt te worden. Wij verzoeken de Raad om het College te vragen om deze lijst bekend te maken zodat een alternatief woningbouwplan kan ontstaan, zonder aanslag op de polder en zonder dure aanpassingen aan de infrastructuur omdat deze potentiële woonlocaties door heel Soest gebouwd kunnen worden. Dit is overigens ook in lijn met de visie van oud Rijksbouwmeester Floris Alkemade die verdichting van wijken een logisch antwoord vindt op eenpersoonshuishoudens. “We moeten af van de cyclus waarin steeds weer nieuwe grond wordt opgesoupeerd en de oplossing van de woningvraag zoeken als onderdeel van een proces waarmee ook de veerkracht van ecosystemen, de landschappelijke kwaliteit en de energievraag worden geadresseerd.”
Ten tweede zien wij onvoldoende schot in de ontwikkeling van het TBS- gebied, Advisie, groot Engendaal, Dalweg en andere gebieden voor huizenbouw. Waar ligt dat aan en wat moet er veranderen om deze bouwprojecten wel los te trekken? De bevolking van Soest heeft inderdaad huizen nodig en ziet veel te weinig vooruitgang op deze voor de hand liggende, al versteende binnenstedelijke locaties.
Samenvattend verzoekt de VVP de Raad vriendelijk om het College de opdracht te geven om een accomoderend en compleet binnenstedelijk woningplan te ontwikkelen op een transparante wijze met volledige participatie van de vastgoedeigenaren en inwoners van Soest en daarmee af te zien van het huidige voorstel om deze twee gebieden buiten de rode contouren aan te wijzen voor grootschalige woningbouw.
Mocht de Raad in al haar wijsheid besluiten om dit niet te doen dan informeren wij u bij deze dat de VVP zelf een binnenstedelijk onderzoek zal starten als u ondanks de door ons verstrekte informatie toch besluit akkoord te gaan met de plannen van het College. Wij hebben de middelen, de kennis, de relaties en het proces om daar direct mee te beginnen.
Wij wensen u veel wijsheid toe in uw oordeelsvorming aanstaande donderdag.
(Foto: de Stentor: TBS terrein verkiezingscampagne februari 2022)